FinancieelWelke kosten mag een ondernemer van de inkomstenbelasting aftrekken?

1 jaar geleden3 min

Er zijn best veel kosten die een ondernemer mag aftrekken van zijn netto winst. De netto winst is het bedrag exclusief BTW dat een ondernemer in rekening brengt bij zijn klanten. Over dit bedrag moet je inkomstenbelasting betalen. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat je dit bedrag zo laag mogelijk houdt door alle kosten die je voor je bedrijf maakt hier van af te trekken. Dit moeten uiteraard wel kosten zijn die je echt voor je bedrijf maakt. De aanschaf van een bankstel valt daar niet onder, ook niet als je thuis werkt. De inrichting van een speciale werkkamer is echter wel aftrekbaar.

Kosten voor internet en telefoon
Als je thuis werkt dan maak je zeer waarschijnlijk gebruik van internet en telefoon. Ook als je geen zakelijk abonnement hebt mag je deze kosten geheel of gedeeltelijk aftrekken. Heb je bijvoorbeeld een abonnement voor internet, tv en bellen dan mag dit voor 50% worden afgetrokken van je bedrijfsresultaat. Je gebruikt deze voorzieningen immers ook privé, daarom zijn deze kosten niet geheel aftrekbaar. Heb je een smartphone met abonnement dan mag je de kosten aftrekken als je deze telefoon uitsluitend zakelijk gebruikt. Gebruik je hem ook privé dan geldt ook hiervoor een percentage van de jaarlijkse kosten.

Kleine investeringen
Een investering van minder dan 450 euro mag je in één keer afschrijven. De aanschaf van een bureaustoel bijvoorbeeld, of een goedkope tweede laptop die je als back-up gebruikt mag je in één keer op je inkomsten in mindering brengen. Is de aanschaf voor een hoger bedrag dan geldt dat je deze in een aantal jaren moet afschrijven. Hoeveel de afschrijving is, is afhankelijk van het apparaat en de verwachte levensduur. Voor een computer of laptop is dit bijvoorbeeld 5 jaar.

 

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden