StarterWat moet ik regelen als ik als zelfstandige ga starten?

9 maanden geleden3 min

Het belangrijkste wat je moet regelen als je je eigen bedrijf wilt starten is de inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht, zonder die inschrijving mag je niet als zelfstandige werken. De KvK geeft aan de Belastingdienst door dat je als zelfstandige werkt en zij benaderen je vervolgens voor het doen van aangifte BTW. Daarnaast bekijken ze of de bedrijfsnaam die je hebt verzonnen niet al door iemand anders in gebruik is.

Hoe maak je een afspraak bij de Kamer van Koophandel?
Je kunt via de website van de KvK een afspraak maken voor de inschrijving. Hiervoor moet je in persoon verschijnen op één van hun kantoren. Vooraf vul je een uitgebreide vragenlijst in over je nieuwe bedrijf. Deze wordt bij je afspraak met je doorgenomen om te zien of alles klopt. Vervolgens worden er door de KvK nog aanvullende gegevens aan je inschrijving toegevoegd. Je krijgt een KvK nummer en een BTW nummer. Beiden heb je nodig om te kunnen en mogen ondernemen. Deze nummers moet je bijvoorbeeld vermelden op je website en alle facturen die je verstuurt.

Het register van de KvK is openbaar
Het KvK register is openbaar en dus voor iedereen in te zien. Iedereen die dat wil kan opzoeken of iemand een bedrijf heeft, hoe dat bedrijf heet en waar het is gevestigd. Dit kan nadelig zijn, want deze informatie kan ook door bedrijven worden opgezocht die je vervolgens gaan benaderen met telemarketing. Je kunt je telefoonnummer laten registreren in het Bel-me-niet register, maar dit helpt helaas niet altijd. Het is iets wat je voor lief moet nemen als ondernemer. Ook via de post en via e-mail kun je benaderd worden door bedrijven die denken van alles voor je te kunnen betekenen. Als je hier niet van gediend bent kun je dit kenbaar maken bij deze bedrijven in de hoop dat ze je met rust laten.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden