StarterSteeds meer mensen worden ondernemer

1 jaar geleden3 min

In 2008 kreeg Europa en dus ook Nederland te maken met een economische crisis. Veel bedrijven gingen failliet en daardoor verloren veel mensen hun baan. Van die werklozen besloot een relatief groot deel om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan. En die trend zet zich nog steeds voort. Nog steeds schrijven maandelijks tientallen mensen zich in bij de Kamer van Koophandel om hun eigen bedrijf te beginnen. Soms succesvol, soms minder succesvol met als gevolg dat bedrijven soms binnen een jaar alweer ter ziele zijn.

Waarom gaan mensen als zelfstandige werken?

De belangrijkste reden om als zelfstandige aan het werk te gaan is dat veel mensen eigen baas willen zijn. Ze willen niet meer voor iemand werken die ze vertelt wat ze moeten doen. Ze willen hun eigen tijd kunnen indelen en bijvoorbeeld ook ’s avonds of in het weekend werken als dat zo uitkomt. Bij veel banen kan dat niet als je voor een bedrijf werkt. Als zelfstandige kun je je eigen tijd indelen en ben je dus niet afhankelijk van de wensen en regels van een bedrijf.

Niet langer een uitkering ontvangen

Een tweede belangrijke reden waarom veel mensen een eigen bedrijf beginnen is dat ze niet langer afhankelijk willen zijn van een uitkering. Na een bepaalde periode WW volgt automatisch de bijstand en dat is zeker geen vetpot om van te leven. Bovendien moet je als je een bijstandsuitkering krijgt soms de overwaarde van je eigen woning “opeten” en dat is natuurlijk ook niet echt aantrekkelijk.. Door te starten als zelfstandige kun je wellicht grotendeels of hopelijk geheel in je eigen onderhoud voorzien en ben je dus niet langer afhankelijk van het ontvangen van een uitkering. Dit is ook een prima stimulans om het goed te doen als ondernemer zodat je niet na korte tijd opnieuw bij de sociale dienst hoeft aan te kloppen.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden