OndernemenPersoneelPersoneelsfraude: hoe voorkom je het?

10 maanden geleden3 min

Niemand wil natuurlijk gefraudeerd worden. Maar het kan natuurlijk wel gebeuren en moet voorkomen worden. Ook het personeel kan een werkgever frauderen, hoewel dit natuurlijk niet vaak gebeurt. Als ondernemer zijn hier een paar manieren om fraude door het personeel te voorkomen. Er zijn verschillende soorten fraude, namelijk:

Diefstal
Dit is een van de simpelste manieren: een medewerker die producten uit het magazijn meeneemt naar huis zonder toestemming, of een medewerker die kennis uitlekt. Dit is te voorkomen door duidelijke afspraken te maken over wat wel en niet mag, bijvoorbeeld: mag je een pen van het bedrijf meenemen naar huis? Ook kun je camera’s ophangen in het magazijn.

Corruptie
Corruptie kan veel betekenen. Een werknemer kan geld aannemen om iemand eerder een afspraak te geven of korting te geven ten koste van het bedrijf. Ook kan een werknemer informatie van het bedrijf en de klanten uitlekken of rommelig boekhouden. Door een duidelijke regels op te stellen over boekhouding kan al veel voorkomen worden. Verder helpt het als de werknemers betrokken zijn bij het bedrijf en als het bedrijf helder is in zijn zaken.

Loon
Medewerkers kunnen ook fraude plegen door loon te vragen voor onverricht werk. Zo kunnen ze uren declareren waarop ze niet werken of zich vaak ziek melden. Een ander voorbeeld is het declareren van reiskosten die ze niet hebben gemaakt. Dit kun je voorkomen door goed op te letten wie wanneer aanwezig is en door af en toe op de werkvloer te komen kijken hoe het eraan toe gaat. Ook kun je een vaak zieke werknemer vragen naar een doktersverklaring.

Algemeen
Er geldt ook: goed voorbeeld doet goed volgen. Als werkgever moet je, om fraude te voorkomen, ervoor zorgen dat je zelf ook goed gedrag vertoont. Ook helpt het tegen alle soorten personeelsfraude om het personeel te betrekken bij het bedrijf en een goede werksfeer te hebben.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden