PersoneelPersoneel in dienst nemen voor je bedrijf

1 jaar geleden3 min

Als je met je bedrijf zoveel werk hebt dat je het niet allemaal zelf kunt doen dan kun je op zoek gaan naar personeel. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je voor iemand die je in dienst neemt flinke kosten moet maken. Je bent als werkgever verplicht bepaalde premies en belastingen te betalen. Daarnaast moet je een werknemer in ieder geval het minimumloon betalen. Als je bedrijf onder een bepaalde CAO valt dan moet je je daar aan houden.

Een zelfstandige inhuren
Je kunt als ondernemer ook een andere ondernemer inhuren. Als deze ook een eigen bedrijf heeft dan kan hij voor je gaan werken en voor de verrichte werkzaamheden een factuur sturen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat je zo iemand niet tot in het oneindige op deze manier kunt laten werken. De overheid zal dan van oordeel zijn dat je deze persoon in feite gewoon in dienst hebt en dat je hem geen vergoeding betaalt maar loon. Dan word je aangeslagen voor loonbelasting en andere kosten. Je kunt dit wel omzeilen door iemand in te huren en na afloop van een bepaalde periode een pauze in te lassen. Dit is voor de medewerker natuurlijk minder prettig omdat hij in die tussentijd elders aan inkomen moet zien te komen.

Wat wil de medewerker?
Veel zelfstandigen willen niet in loondienst werken. Zij zijn juist zo gehecht aan hun vrijheid en flexibiliteit. Daarom verzinnen veel ondernemers allerlei constructies om toch voor langere tijd een medewerker te kunnen inhuren zonder dat zij hierdoor bij de Belastingdienst in de problemen komen. Het is echter wel oppassen met het zoeken van de mazen in de wet, want het kan je een flinke boete opleveren als je de regels overtreedt.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden