FinancieelMag ik kosten voor maaltijden aftrekken als bedrijfskosten?

12 maanden geleden3 min

Het zakendiner en de zakenlunch zijn erg populaire aftrekposten bij veel ondernemers. Maar sommigen zijn daar wel erg scheutig mee. Je kunt natuurlijk niet iedere keer dat je met je partner of met vrienden uit eten gaat als een zakendiner noteren. Menig boekhouder heeft ingediende facturen voor maaltijdkosten afgekeurd omdat het duidelijk geen zakendiner of -lunch was. Bonnetjes waar een kindermenu op staat kun je beter niet aan je boekhouder sturen met de mededeling dat het om bedrijfskosten gaat.

Wanneer mag een maaltijd worden afgetrokken als bedrijfskosten?
Wanneer je uit eten gaat met een klant of mogelijke klant dan mag je die kosten natuurlijk aftrekken als bedrijfskosten. Dat mag ook als je gaat eten met een zakenrelatie. Het is dan niet per se noodzakelijk dat je het tijdens het eten alleen maar over zaken hebt. Het is op zich volkomen legitiem om enkele keren per jaar een maaltijd buiten de deur als bedrijfskosten af te trekken. Maar als de aard van je onderneming het niet aannemelijk maakt dat je wekelijks met zakenrelaties in een restaurant zit dan kun je het beter achterwege laten om een hele stapel restaurantbonnen in te leveren. De fiscus zal bij een controle dit zeker afkeuren met als gevolg een mogelijk flinke naheffing en boete. Dan worden het alsnog dure etentjes.

Een maaltijd aanbieden op kantoor
Een werklunch is erg populair. Je mag zakenrelaties of klanten uiteraard een lunch aanbieden op je kantoor. Het is dan wel zaak dat je dit doet in de vergaderruimte en niet in de kantine. De fiscus stelt namelijk strenge regels. De ruimte waar de maaltijd wordt genuttigd mag niet speciaal voor dit doel zijn ingericht, want in dat geval mag je niet alle kosten aftrekken. Als je een broodje en wat te drinken serveert aan de vergadertafel dan doe je het goed volgens de regels van de Belastingdienst en zijn de kosten volledig aftrekbaar.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden