FinancieelIs het verstandig om privé en zakelijk geld gescheiden te houden?

11 maanden geleden3 min

Als je als zelfstandig ondernemer aan de slag gaat dan is het in veel gevallen verstandig om privé en zakelijk financieel gescheiden te houden. Als je slechts bescheiden inkomsten hebt en slechts een laag risico loopt dan maakt het niet zo veel uit. Dan ben je immers automatisch persoonlijk verantwoordelijk. Maar als je voor je bedrijf grote investeringen doet en daardoor dus ook grote risico’s loopt dan is het verstandig om werk en privé op financieel gebied van elkaar te scheiden. Dit werkt overigens niet altijd. In geval van het aangaan van een lening door een eenmansbedrijf zal de geldverstrekker altijd de privé persoon aansprakelijk stellen als het bedrijf de schuld niet kan aflossen.

Privé bezit veilig stellen
Als je een eigen huis hebt dan is het verstandig om van je bedrijf een B.V. te maken. Zo kun je ervoor zorgen dat je huis buiten schot blijft als je bedrijf failliet gaat of op een andere manier in financiële problemen komt. Zeker als je een gezin hebt is het verstandig om deze scheiding aan te brengen om te voorkomen dat je met je kinderen en partner op straat komt te staan. Dat geldt ook voor andere privé bezittingen zoals een boot of een caravan. Als die niet apart worden gehouden van je bedrijf dan wordt er beslag op gelegd bij een faillissement en zullen ze verkocht worden.

Een gescheiden administratie geeft overzicht
Houd privé en zakelijk ook gescheiden als je voor je bedrijf regelmatig banktransacties doet. Als je betalingen ontvangt van klanten dan is het veel makkelijker om deze op een zakelijke rekening te laten storten. Zo kun je ze ook sneller terugvinden en het is ook veel makkelijker voor je boekhouder. Je kunt een zakelijke bankrekening vaak koppelen aan een boekhoudprogramma waar je boekhouder dan weer gemakkelijk de informatie voor de aangiftes kan halen.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden