OndernemenPersoneelHoe vind ik geschikt personeel?

11 maanden geleden3 min

Als ondernemer wil je graag groeien. Op een gegeven moment kan dat niet meer alleen en moet je mensen in dienst gaan nemen om jouw bedrijf verder te ontwikkelen. Maar het in dienst nemen van personeel brengt nieuwe uitdagingen met zich mee.

Dienstbetrekking
Als je iemand in dienstbetrekking neemt, heb jij met diegene een arbeidsovereenkomst afgesloten. Hierin staan de voorwaarden waarvoor die persoon voor jou gaat werken, zoals loon, regels en te verrichten werk. Deze overeenkomst hoeft niet per se schriftelijk te zijn, maar kan ook mondeling of zelfs stilzwijgend (zonder dat er iets over wordt gezegd) zijn. Als je iemand in dienstbetrekking neemt, moet jij jezelf bij de kamer van koophandel aangeven als werknemer. Verder moet je dan loonheffingen op het salaris inhouden en betalen.

Personeel vinden
Wat belangrijk is voor de werkgever, is het vinden van het juiste personeel. Hiervoor kun je vacatures plaatsen in de krant of op het internet. Het is belangrijk dat jij in de vacatures zet welke eisen je stelt aan jouw personeel, een paar voorbeelden:

  • Welke opleiding moet een werknemer hebben?
  • Welke ervaring moet een medewerker hebben?
  • Wat doet jouw bedrijf?
  • Welk karakter heeft jouw bedrijf?

Dit zijn maar een paar punten. Daarnaast moet de vacature natuurlijk duidelijk hebben wie jij bent en wat jij doet.

Reacties op de vacatures
Als jij eenmaal reacties hebt gekregen, moet je nog kiezen wie jij wilt aannemen. Om dat te kunnen beoordelen zou je sollicitatiegesprekken kunnen houden. Door met de aspirant werknemer te praten, kun je erachter komen wat voor persoon het is. Tijdens het sollicitatiegesprek moet je weer op een paar dingen letten, waaronder:

  • Past het persoon goed bij het bedrijf?
  • Is de sollicitant enthousiast genoeg?
  • Heeft diegene voldoende vaardigheden om bij jou te werken?

Je moet ook een beetje ‘naar je hart luisteren’: als uit het gesprek blijkt dat je niet goed met diegene overweg kan, dan kun je diegene ook beter niet aannemen.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden