OndernemenHeb je als ondernemer altijd bedrijfsruimte nodig?

1 jaar geleden3 min

Wanneer je een eigen bedrijf start dan denk je wellicht ook aan het huren van bedrijfsruimte. Soms is dat nodig, bijvoorbeeld als je een horecaonderneming wilt starten. Ook als je een winkel wilt beginnen waar je ook klanten wilt kunnen ontvangen dan is bedrijfsruimte noodzakelijk. Maar in veel gevallen hoef je niet per se een bedrijfsruimte beschikbaar te hebben. Je kunt prima vanuit huis werken en dat is dan natuurlijk meteen een stuk voordeliger.

Beroepen waarvoor je geen bedrijfsruimte nodig hebt
Als je een beroep als zelfstandige uitvoert waarvoor je in feite niet meer nodig hebt dan een bureau dan kun je prima vanuit huis werken. Als je websites ontwerpt of teksten voor internetpagina’s levert dan heb je in principe niet meer nodig dan een laptop. Die kun je prima overal neerzetten. Je kunt in principe zelfs werken terwijl je op de bank in je woonkamer zit. Veel materialen heb je in zo’n geval ook niet nodig Je administratie kun je online doen en mocht je documenten willen uitprinten dan kun je die meestal wel in een ordner bewaren die wel ergens een plekje in de kast vindt. Dan is het dus helemaal niet nodig om een kantoorruimte te huren.

Wat zijn de nadelen van thuis werken?
Als je thuis werkt dan gaat je huishouden natuurlijk ook gewoon door. De hond moet worden uitgelaten, de telefoon gaat, er staat iemand aan de deur. Familie of vrienden komen langs in de veronderstelling dat je thuis bent en dus wel even tijd hebt voor een kop koffie. Je kunt dus gemakkelijk worden afgeleid door bepaalde factoren. Als je daar slecht tegen kunt dan kun je hooguit de telefoon en de deurbel uit zetten als je aan het werk bent. Mits je telefonisch bereikbaar moet zijn voor je klanten, dan is dat laatste natuurlijk geen optie.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden