StarterEen onderneming beginnen als jongere

10 maanden geleden3 min

Stel, je bent nog geen 18 maar je hebt wel een goed idee en de motivatie om een kleine onderneming te beginnen. Heb je hier veel voordeel aan of is het alleen maar lastig te regelen?

De regels
Je hebt toestemming nodig van je ouders/verzorgers om je in te kunnen schrijven bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast heb je bij elke zakelijke handeling toestemming nodig, zoals het tekenen van contracten en afsluiten van deals. Maar de handelingen van minderjarigen zijn wel altijd terug te draaien. Helaas zitten zakenrelaties daar niet op te wachten, omdat dit hen geen zekerheid biedt. Hiervoor kun je het beste een handlichting aanvragen, dit is een juridisch contract dat een minderjarige de bevoegdheden van een meerderjarige toekent. Dit houdt in dat geen toestemmingen meer nodig hebt, maar dat zakelijke deals nu wel bindend worden. Vergeet als laatste ook niet dat je tot je 16e leerplicht hebt, dus dat het hebben van een onderneming en daarnaast het volgen van vakken op school te combineren moet zijn.

Financieel
Als je een onderneming hebt, zal je inkomstenbelasting moeten gaan betalen. Ook over veel producten en diensten moet btw worden betaald. Ook je ouders kunnen eventueel belast worden over je vermogen. Als je een bepaald bedrag winst maakt, zul je ook het recht op kinderbijslag verliezen. Stel dat je failliet raakt zullen je ouders voor de kosten moeten opdraaien, tenzij je een handlichting hebt aangevraagd. Dan is het verlies helemaal jouw verantwoordelijkheid. Het is goed om hier op voorbereid te zijn en met je ouders te overleggen over hoe het dan zal gaan.

Voordelen
Het lijkt juridisch en financieel gezien erg lastig om als jongere een onderneming te beginnen, maar er zitten ook zeker veel voordelen aan. Zo doe je veel ervaringen op waar je later als volwassene veel voordeel aan hebt. Ook heb je meer kans om later snel een baan te vinden. Er zijn ook veel studies waarmee je het ondernemen goed kunt combineren, en waar het juist wordt aangemoedigd om daarnaast ook praktijkervaring op te doen.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden