StarterEen eigen onderneming beginnen, hoe moet dat eigenlijk?

10 maanden geleden3 min

Er zijn talloze ondernemingen die tot een succes zijn uitgegroeid, maar hoe zijn die ooit opgestart? Als je je eigen onderneming wilt opstarten, zijn er een aantal stappen die je hiervoor moet doen.

Wat voor onderneming is het?
Natuurlijk moet je ten eerste goed weten hoe je bedrijf er precies uit moet komen te zien. Wat voor diensten wil je leveren? Wat voor soort klanten wil je bereiken? En wat voor naam moet het bedrijf dragen?

Een financieel plan en een begroting
Dat er geld nodig is om een onderneming te starten, is natuurlijk geen verrassing. Om goed in beeld te brengen hoe je bedrijf gefinancierd wordt, kun je een financieel plan maken. Ook is er een begroting nodig waarin alle uitgaven staan vastgelegd.

Administratie
Als eigenaar van een bedrijf ben je wettelijk verplicht de administratie bij te houden. Dit houdt in dat alle inkomsten en uitgaven worden vastgelegd, zoals betalingen van klanten, facturen, belastingen en bedrijfscorrespondentie. Deze gegevens moeten minimaal 7 jaar bewaard worden, op papier of digitaal.

Inschrijving bij de Kamer van Koophandel
Hiervoor moet je een inschrijfformulier invullen en langs het kantoor gaan ter bevestiging. Kosten voor het inschrijven bedragen 50 euro. Hiermee wordt je bedrijf ook ingeschreven bij de belastingdienst.

Omzet maken
Na al deze stappen gedaan te hebben, is het tijd om op zoek te gaan naar klanten! Het is hierbij belangrijk naamsbekendheid te creëren, door bijvoorbeeld reclame te maken en je bedrijf veel te promoten. Zorg hierbij voor een herkenbaar logo. Ook is het zeer aan te raden een website te maken, zodat (potentiële) klanten je bedrijf online weten te vinden en op de site je contactgegevens kunnen vinden. Klantvriendelijkheid is natuurlijk ook een vereiste, en het is belangrijk om in te spelen op de wensen en behoeftes van de consument.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden