DuurzaamOndernemenDuurzamer ondernemen: wat kun je verbeteren?

12 maanden geleden3 min

Duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent dat je let op de gevolgen van je bedrijf voor je werknemers, het milieu en de samenleving. Je verbruikt zo min mogelijk en houdt rekening met de gezondheid. Duurzaamheid draagt bij aan een goed imago voor je onderneming, en kan daardoor voor meer omzet zorgen. Er volgen hier een aantal tips voor het verbeteren van de duurzaamheid van je bedrijf.

Werknemers
Het is belangrijk dat je werknemers in een gezonde omgeving werken. Hier kan aan bijgedragen worden door bijvoorbeeld sportmogelijkheden aan te bieden. Ook het aanbod van gezond en voedzaam eten speelt een belangrijke rol. Veel groen op de werkplaats draagt bij aan frisse lucht en een prettige omgeving.

Maatschappij
Door goede doelen te sponsoren en mee te doen aan acties draagt je bedrijf bij aan een betere samenleving. Ook kun je je werknemers aanmoedigen om vrijwilligerswerk te doen, door bijvoorbeeld ruimte te geven om dit te kunnen combineren met hun werk. Ook bestaan er allerlei projecten waarbij bedrijven werk bieden aan mensen die niet als standaardwerknemer kunnen functioneren, zoals mensen met het Syndroom van Down of een andere beperking. Door mee te doen aan zo’n project bied je ze mogelijkheden om toch (gedeeltelijk) mee te kunnen draaien in de maatschappij.

Milieu
Er zijn talloze dingen waar je op moet letten om als onderneming geen grote ecologische voetafdruk achter te laten. Hier volgen een paar punten die van belang zijn hierbij.

  • Gebruik duurzame energie. Dit is energie die afkomstig is van natuurlijke bronnen, zoals windmolens en zonnepanelen.
  • Gebruik het OV of een elektrische bedrijfsauto.
  • Zorg ervoor dat er niet overbodig geprint wordt. Je kunt papier besparen door bijvoorbeeld te digitaliseren.
  • Let op het bedrijfsafval. Zorg dat het zoveel mogelijk gescheiden wordt en dat er geen afvalstoffen in de natuur belanden.
  • Kies voor papieren verpakkingen voor je producten in plaats van plastic.
  • Gebruik ledverlichting in je bedrijf.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden