FreelancerOndernemenTrendsDit moet je weten als je gaat ondernemen in het buitenland

9 maanden geleden3 min

Als ondernemer wil je misschien ook wel bezig gaan in het buitenland omdat je denkt dat je bedrijf daar kan groeien of meer omzet kan maken, of omdat je aspiraties hebt met het land. Wat de reden ook mag zijn, het is natuurlijk mogelijk. Er zijn echter wel een paar dingen waar je aan moet denken, hier volgen een paar aandachtspunten.

Taal en cultuur
Een ander land is natuurlijk niet hetzelfde als ons kikkerlandje. Waar je ook naartoe gaat, er zal een andere cultuur zijn. Het is zeer verstandig om van te voren, als het kan, een tijdje in de regio te gaan wonen en lokale bewoners te ontmoeten. Op die manier maak je al een beetje kennis met de omgeving, kun je connecties maken en leer je de cultuur kennen.

Zo leer je ook hoe je het best klanten kunt benaderen en kun je beter inspelen op hun wensen. Ook de taal is natuurlijk anders. Om klanten te krijgen en connecties te maken is het natuurlijk makkelijk om de taal goed te leren. Het inhuren van een tolk is ook een optie, maar dit is vaak erg duur en tijdrovend.

Wetgeving
De wetgeving kan per land behoorlijk verschillen. Over het algemeen lijken de regels in de EU op elkaar, maar er kunnen natuurlijk altijd verschillen zijn. Als je naar een land buiten de EU gaat, kan het nog ingewikkelder worden. Het kan bijvoorbeeld verschillen welke diploma’s en beroepseisen je nodig hebt voor je onderneming, en de belastingen zijn anders. Ook moet je rekening houden met het verhuizen naar het land. Ook dit gaat makkelijker in de EU dan buiten de EU.

Goede voorbereiding
Het is dus vooral erg belangrijk dat je goed voorbereid bent. Verdiep je in de cultuur, regels en wetten, fiscale gevolgen, vergunningen, beroepseisen en alles wat anders kan zijn dan in Nederland. Zo weet je wat het beste is voor je bedrijf en zul je een goede start maken in het buitenland.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden