StarterDe grootste valkuilen bij het starten van een onderneming

10 maanden geleden3 min

Het opstarten van je eigen onderneming brengt veel risico’s en moeilijkheden met zich mee. Al helemaal als je weinig ervaring hebt kan het zijn dat het opstarten niet helemaal soepel zal verlopen. Je zal niet de enige zijn die tegen problemen aanloopt, meer dan de helft van de ondernemingen valt binnen 5 jaar al in duigen. Dit zijn de belangrijkste punten waar je extra op moet letten om dat te voorkomen.

Financiën niet op orde hebben
Natuurlijk is het moeilijk in te schatten hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt uitgeven. Veel ondernemers gaan de fout in door te snel en te veel geld uit te geven aan dingen die helemaal niet relevant zijn voor de onderneming, omdat ze denken dat hun onderneming zo het snelst zal groeien.

Financiële buffer
Let op wat je uitgeeft, al helemaal als je budget niet al te groot is. Schaf alleen iets aan als je zeker weet dat het bij zal dragen aan de groei van je onderneming. Zorg ervoor dat je een financiële buffer hebt. Hierdoor kun je je onderneming opvangen als er even niet genoeg geld binnenkomt. Misschien ben je niet zo goed met cijfers of administratie. Hiervoor kun je een accountant inhuren, zodat dit goed verloopt. Fouten kunnen namelijk duur uitpakken.

Niet voorbereid zijn op dingen die misgaan
Er kan van alles gebeuren en misgaan als je een onderneming hebt. Het is belangrijk dat je de juiste verzekeringen hebt om eventuele rampen te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan een arbeidsongeschiktheidsverzekering, voor als er iets met je gebeurt waardoor je plots niet meer kunt werken.

Wanbetalers
Wees ook voorbereid op eventuele wanbetalers. Zorg ervoor dat je administratie goed is, de facturen kloppen en dat je direct actie onderneemt als het nodig is. En, zoals hierboven al genoemd, is het ontzettend handig om financieel een buffer te hebben voor onvoorziene kosten.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden