FreelancerOndernemenVerzekeringVerzekering voor arbeidsongeschiktheid zzp’ers: hoe werkt het?

10 maanden geleden3 min

Een ongeluk zit in een klein hoekje: iedereen kan wat overkomen. Ook zzp’ers. Als zzp’er kun je flink in de problemen zitten als je plotseling niet meer kan werken. Daarom is het handig om verzekerd te zijn, je weet het immers maar nooit. Hier zijn een paar aandachtspunten om op te letten bij het kiezen voor of van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).

Criteria
Verzekeraars kunnen op drie verschillende manieren kijken of je nog kunt werken, namelijk:

  • Kun je nog werk doen?
    Hierbij wordt er niet gekeken naar je ervaring of opleiding.
  • Kun je nog werk doen dat past bij jouw opleiding en werkervaring?
    Er wordt hier gekeken of je nog werk kunt doen waarvoor je geschikt bent.
  • Kun je nog jouw eigen werk doen?
    Hierbij wordt je gekeurd op basis van jouw baan op het moment dat je arbeidsongeschikt raakt.

De prijzen zijn verschillend, afhankelijk van de manier waarop je wordt gekeurd. Het goedkoopste is of je nog werk kunt doen, het duurste is beroepsgericht.

Arbeidsongeschiktheidsdrempel

Als je een blessure of ziekte hebt, zou je daardoor niet volledig kunnen werken. Een arts kan dan inschatten hoe arbeidsongeschikt je bent en geeft hier een percentage aan: bijvoorbeeld 20% of 60%.
De arbeidsongeschiktheidsdrempel is het minimale percentage dat je arbeidsongeschikt moet zijn om een uitkering te krijgen. Hoe hoger deze drempel, hoe duurder. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering moet uitkiezen, is het handig om rekening te houden met deze voorwaarde.

Alternatieven
Als zzp’er kun je er ook voor kiezen om een (goedkoper) alternatief te kiezen in plaats van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Er zijn veel verschillende alternatieven, zoals broodfondsen of ongevallenverzekeringen. Elk alternatief heeft verschillende voor- en nadelen. Zo dekt een ongevallenverzekering geen ziektekosten, maar alleen kosten voor een ongeval.

Een andere oplossing is zelf sparen op een spaarrekening. Hier moet je natuurlijk wel goed opletten: sparen is belastingvrij tot 20.000 euro. Ook is het niet geschikt voor als je langdurig arbeidsongeschikt bent.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden