FinancieelAdministratie voeren als ondernemer: een paar aandachtspunten

1 jaar geleden3 min

Als ondernemer ben je verplicht om administratie bij te houden over je bedrijf. De administratie is nodig voor de btw-aangifte. Dit kan erg ingewikkeld worden. Daarom zijn hier een paar aandachtspunten om je op weg te helpen.

Regels van de overheid
Er zijn vrij weinig regels voor het opstellen van de administratie. De administratie moet wel 7 jaar bewaard worden, behalve administratie van onroerend goed, die moet 10 jaar bewaard worden. Verder moet er uit de administratie duidelijk worden hoeveel btw je betaalt en hoeveel je terugvraagt. Het is makkelijk als dit snel terug te vinden is, daarom kun je elk tijdvak opstellen uit de volgende onderdelen:

  • Facturen (ontvangen en uitgaand)
  • Inkomsten
  • Privégebruik

Het privégebruik is alleen in het geval dat medewerkers van jouw bedrijf gebruik maken van de middelen van het bedrijf. Daar betaal je soms geen btw over, of betaal je er btw over die je er weer af mag trekken.

Opstellen van de administratie
Het is fijn als de administratie zo overzichtelijk mogelijk is. Er zijn een paar dingen waar je aan kunt denken bij het opstellen van de administratie, namelijk:

  • Het grootboek, dat bestaat uit alle grootboekrekeningen (die bestaat uit alle inkomsten en uitgaven).
  • De voorraad.
  • Klanten die jou nog geld schuldig zijn.
  • Afnemers aan wie jij nog geld schuldig bent.
  • De lonen, als je personeel in dienst hebt.
  • Alle inkoop.
  • Alle verkoop.

Papier of digitaal?
Voor de administratie heb je de keuze om het op papier te doen of om het digitaal te doen. Beide hebben zo de nodige voor- en nadelen. Zo is papier veiliger voor hackers en digitale diefstal, maar kan de administratie bijvoorbeeld bij een ongelukkige brand in vlammen op gaan. Je kunt daarentegen van een digitale administratie makkelijk een back-up maken. Verder neemt een digitale administratie minder ruimte in. De belastingdienst geeft voorkeur aan een digitale administratie.

Max1.nl, maximaal ondernemen, is een inspirerende blog voor ondernemers. De berichten die wij publiceren zijn interessant voor startende ondernemers, maar ook voor de doorgewinterde entrepreneur. Alle aspecten van het ondernemerschap nemen we onder de loep. We behandelen de actualiteit, alsook zaken als bijvoorbeeld financiën, duurzaam ondernemen, het promoten van je bedrijf en hoe je als startende ondernemer het best kunt beginnen.

Max1.nl 2018 © Alle rechten voorbehouden